Vuokrasopimuksen päättäminen

Vuokrasopimus on aina irtisanottava kirjallisesti. Irtisanomisaika on yksi kuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana vuokranantaja on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Kaikkien sopimusosapuolten tulee irtisanoa vuokrasopimus omalta osaltaan.

Toinen sopimusosapuoli muuttaa pois

Jos toinen sopimusosapuoli muuttaa pois, tulee hänen omalta osaltaan tehdä irtisanomisilmoitus vuokranantajalle. Asuntoon jäävän osapuolen tulee myös allekirjoittaa irtisanomisilmoitus. Mikäli asunnon vakuus on toimitettu maksusitoumuksena, tulee asukkaaksi jäävän sopimusosapuolen toimittaa uusi vakuus.

Kuolinpesän irtisanominen

Vuokralaisen menehtyessä vastuu vuokraehtojen täyttymisestä siirtyy kuolinpesälle. Kuolinpesän tulee irtisanoa vuokrasopimus. Kaikkien kuolinpesän osakkaiden tulee allekirjottaa irtisanomisilmoitus tai valtuuttaa pesän hoitava henkilö hoitamaan irtisanominen valtakirjalla. Kuolinpesän irtisanomista koskee myös yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika.

Irtisanomisen liitteenä tulee olla vainajan virkatodistus tai sukuselvitys. Näin voimme tarkistaa, että kaikki kuolinpesän jäsenet ovat allekirjoittaneet irtisanomisilmoituksen.

Asunnon tyhjentäminen ja siivoaminen on kuolinpesän vastuulla. Jos vuokrantaja joutuu tyhjentämään asunnon, tulee siitä tyhjennyslasku kuolinpesälle. Huomioi, että huoneiston tyhjennykseen tarvitaan erillinen lupa.

Jos kuolinpesä todetaan perunkirjoituksessa varattomaksi, tulee vuokranantajalle toimittaa kopio perunkirjasta mahdollisimman pian.

Vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen vuokranantajan edustaja tulee tekemään asunnossa pintapuolisen tarkastuksen. Tarkastuksen tavoitteena on tuottaa vuokranantajalle tietoa asunnon kunnosta sekä antaa vuokralaiselle mahdollisuus korjata asunnossa tarkastuksen yhteydessä havaitut vuokralaisen vastuulle kuuluvat vauriot / puutteet. Tarkastuksen yhteydessä vuokralaiselle annetaan asunnon loppusiivousohje.

Tarkastus suoritetaan kahden viikon sisällä irtisanomisen vastaanottamisesta.

Asunto tarkastetaan vielä uudelleen tyhjänä kun avaimet on palautettu ja vuokrasopimus päättynyt.

Vuokrasuhteen päättyessä kaikki sinulle luovutetut huoneiston avaimet tulee palauttaa toimiston aukioloaikana. Jos avaimia jää palautumatta, sarjoitetaan lukko poismuuttavan vuokralaisen kustannuksella asukaslaskutushinnaston mukaisesti.

Asunnosta pois muuttaessa vuokralaisen on siivottava asunto sellaiseen kuntoon, että uusi vuokralainen voi ottaa asunnon siivouksetta käyttöönsä. Huomioithan, että siivoamaton asunto voidaan siivouttaa siivousliikkeellä poismuuttavan vuokralaisen kustannuksella.

Huomioithan, että jätekatokseen ei saa viedä sinne kuulumatonta tavaraa. Huonekalut ja elektroniikkalaitteet on hävitettävä asianmukaisesti tai toimitettava esimerkiksi kierrätyskeskukseen. Jätekatokseen jätettyjen tavaroiden poisviennistä aiheutuneet kulut laskutetaan poismuuttavalta vuokralaiselta.

Loppusiivousta tehdessä käy läpi seuraavat asiat:

Keittiö

 • Uuni ja liesitaso pestävä kauttaaltaan sisältä ja ulkopuolelta ja myös lieden takaa.
 • Liesituulettimen ja rasvasuodattimen puhdistus
 • Jää-, viileä- ja pakastekaapista katkaistaan virrat ja kaappi pestään. Kaappien ovet on jätettävä auki, muutoin jääkaappi alkaa haista
 • Pakastin sulatettava. Älä jätä pakastinta yksin sulamaan!
 • Keittiönkaapistot ja -laatikostot puhdistettava kauttaaltaan irtoroskista ja pinttyneestä liasta sekä kaappien ovet pyyhittävä kosketusjäljistä
 • Tiskipöydän kansi altaineen ja hanoineen, myös kaakelit on puhdistettava
 • Seinä- ja ovipinnat sekä katkaisijat on puhdistettava
 • Lattian pesu ja listojen pyyhkiminen

WC ja kylpyhuone/sauna

 • WC-istuimen ja käsienpesualtaan ja hanan puhdistus
 • Suihkunurkkauksen, suihkun hanojen ja seinien pesu sekä suihkuseinän pesu
 • Allaskaapin puhdistus
 • Lattian sekä lattiakaivon puhdistaminen
 • Saunan pesu

Muut huonetilat

 • Tahrojen poisto ovista ja seinistä sekä niiden pesu tarpeen mukaan
 • Vaatehuoneiden ja –komeroiden hyllyjen, seinien ja lattian puhdistus
 • Lattioiden pesu
 • Ikkunoiden pesu tarpeen mukaan. Talvella VAIN sisäpinnoilta.
 • Parvekkeen puhdistus

Huoneistokohtaiset varastotilat

 • Tyhjennä ja siisti asuntoon kuuluvat varastotilat. Mikäli varastossa on asuntoon liittyvää tavaraa (apk:n kaappi, sisäovia, tms.), ne jätetään varastoon.

Huolehdi myös, että asunnon kiinteät varusteet ovat paikallaan. Asunnon varusteita ovat mm. pyykinpesukoneen imusuoja, vaatenaulakko, kattorasiat ja pyyheliinakoukut. Mikäli varusteissa havaitaan puutteita, veloitetaan uudet poismuuttavalta vuokralaiselta.

Mikäli vuokralainen on asentanut ikkunaväleihin sälekaihtimet tai ulko-oveen turvalukon, on ne jätettävä paikoilleen pois muuttaessa. Mikäli kaihtimet tai turvalukko on poistettu, asentamisesta ja poistamisesta jääneiden jälkien korjaamisesta aiheutuvat kustannukset veloitetaan poismuuttavalta vuokralaiselta. Pinta-asennetut kaihtimet ja rullaverhot on poistettava.

Kaikki vuokralaisen itse rakentamat aidat tai muut kiinteät rakenteet tulee pois muuttaessa poistaa huoneiston pihalta. Mikäli niitä ei ole poistettu, ne tullaan purkamaan ja työ laskutetaan poismuuttavalta vuokralaiselta. Poismuuttavan vuokralaisen tulee itse huolehtia purkujätteet kaatopaikalle, jätteitä ei saa jättää kiinteistön roskakatokseen. Mikäli purkujätteet on jätetty roskakatokseen, tullaan niiden pois kuljettaminen laskuttamaan poismuuttavalta vuokralaiselta.