|

Palovaroitin – halpa hengenpelastaja

Lain mukaan jokaisessa asunnossa tulee olla yksi palovaroitin alkavaa 60 neliötä kohden. Onhan sinun asunnossasi toimiva palovaroitin? Vuoden 2026 alussa vastuu palovaroittimista siirtyy kiinteistön omistajalle. Hyva on jo osaan kohteista asennettanut palovaroittimia, ja projekti jatkuu tänä vuonna. Palovaroitin tulee sijoittaa asunnon katon keskiosaan, paikkaan, johon savu pääsee esteettä leviämään. Tarkemmat ohjeet palovaroittimen sijoittamisesta tulee palovaroittimen mukana. Kosteisiin tiloihin tai keittiöön sitä ei kannata laittaa. Kaksi kerroksiseen asuntoon tarvitaan vähintään kaksi palovaroitinta. Toinen sijoitetaan portaiden yläpäähän ja toinen alakertaan.

Jos asunnossa syttyy tulipalo, täyttyy huoneisto parissa minuutissa savusta. Savun havaitessaan toimiva palovaroitin päästää kovan hälytysäänen ja sinulla on aikaa pelastautua asunnosta.

Pääsääntöisesti palovaroitin toimii paristolla, joka pitää vaihtaa vuoden välein. Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo joko 1.12 tai virallisena 112-päivänä, jota vietetään 11.2. Palovaroittimen paristo ilmoittaa pariston heikkenemisestä tasaisin väliajoin kovalla äänimerkillä, tällöin paristo on vaihdettava välittömästi. Asukkaan tulee tarkastaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti. Palovaroittimessa on erillinen testinappi, jota painamalla kuuluu piippaava ääni. Jos ääntä ei kuulu, on kiire vaihtaa paristo. 1.1.2024 voimaan tulleen pelastuslain uudistuksen myötä, asukkaalla on velvollisuus ilmoittaa viipymättä omistajalle palovaroittimien ja muiden laitteiden vioista.

Palovaroittimen lisäksi asunnossa on hyvä olla alkusammutusvälineitä. Pidä ne helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä.

Vain paikoillaan oleva ja testattu palovaroin pelastaa, testaa omasi jo tänään!