Kuva: Maikki Rantala

Taidetta kiinteistön kyljessä

 Jussilankadulla ja Torikadulla sijaitsevien kiinteistöjen kylkeen on tulossa taidetta elävöittämään ja piristämään kaupunkikuvaa.

Jussilankatu 2–4 perusparannusremontin myötä myös talojen ulkopinta saa piristystä: kaksi talon päätyä ja kadun päädyssä oleva piippu saavat pinnalleen muraalit.
– Halusimme elävöittää ja piristää kaupunkikuvaa ja muraalien avulla se onnistuu hyvin, kertoo Hyvinkään Vuokra-asuntojen kiinteistöpäällikkö Matti Sinisalo.

Projekti alkoi Jussilankatu 2–4:n osalta viime vuoden puolella ideoinnilla. Ensi kesänä edetään tositoimiin. 
– Maalaustyö alkaa ensi kesänä; työ lomitetaan rakennusten peruskorjauksen kanssa yhteen sopivaksi. 

Sinisalo kertoo, että kyseisissä kiinteistöissä korjataan käytännössä kaikki muu paitsi julkisivu. Lisäksi asennetaan yhteensä 18 hissiä. Taloja on aikoinaan lämmitetty öljyllä, ja siihen tarkoitukseen soveltuva piippu on edelleen pystyssä.
– Myös piippu maalataan, joten kokonaisuudesta tulee varmasti näyttävä. 

Sinisalo sanoo, että muraalien tarkoitus on olla pisteenä i:n päälle peruskorjaustyöhön.
– Julkisivulle ei tämän perusurakan puolesta tehdä mitään, joten näiden muraalien on tarkoitus piristää siltä osin. Haluamme tuoda väriä asuinympäristöön.

Alueen identiteettiä vahvistava maamerkki

Teokset toteuttaa SAV Taidekollektiivi. Jenni Väisänen kertoo, että tavoitteena on se, että vierekkäisille seinille tehdään yhtenäinen teospari, ikään kuin seinät keskustelisivat keskenään. 
– Luonnos ei ole vielä valmis, mutta aihe liittyy varmasti jollain tapaa alueen identiteettiin tai kulttuurihistoriaan. Joko Hyvinkään tai Paavolan alueen erityispiirteitä tuodaan todennäköisesti esiin siten, että värimaailma sitoo maalaukset ympäristöön. Piipusta tulee toivon mukaan alueen maamerkki.

Muraalin maalaaminen kestää 7–10 päivää. Sadepäivät pitää ottaa huomioon. 
– Maalauskausi alkaa toukokuun loppupuolella, mutta sateella ei voi maalata. Ulkolämpötilan on oltava maalista riippuen vähintään viisi astetta. Maalaavat taiteilijat ovat SAV Taidekollektiivin tekijöitä: Jesse PasanenEssi Ruuskanen ja Maikki Rantala, kertoo Väisänen. 

Äänestys keväällä

Toinen julkisivutaideprojekti toteutetaan Hyvinkään keskustassa, osoitteessa Torikatu 17. 
– Taiteilijana tässä kiinteistössä on Kaisu Koivisto, kertoo Sinisalo. Taiteilija tekee kaksi ehdotusta toteutettavasta työstä.

Sinisalon mukaan kaikille taiteilijoille on annettu kohtaisen vapaat kädet teosten ideoinnin suhteen.
– Toki saamme teoksista luonnokset, jotka hyväksymme. 

Torikadun teoksesta järjestetään äänestys. 
– Kysymme kaupunkilaisten mielipidettä ehdotusten välillä. Äänestys järjestetään kevään kuluessa yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa, Sinisalo päättää.

Kuva: Maikki Rantala

 

----------------------------

Miten muraali maalataan?

Muraali on näyttävä tapa luoda kerrostalolle uusi identiteetti ja kaupunginosalle uusi maamerkki. Muraalit Suomessa ovat syystäkin katutaidereittien kiintopisteitä ja voivat lisätä rakennusten kiinnostavuutta esimerkiksi vuokramarkkinoilla. 

Muraalin tekninen toteutus riippuu maalattavasta seinästä. Seinän pintamateriaali määrittää sen, pitääkö kerrostalon seinä esimerkiksi seinän pesun lisäksi pohjustaa tartuntapohjamaalilla ennen muraalin maalausta. Käytettävä maalilaatu varmistetaan jokaisessa kohteessa kohteen teknisten muistiinpanojen ja tarvittaessa maalilaboratorioon lähetettävien näytteiden avulla. Tämä siksi, että mikäli seinässä on jo maalia, pitää myös muraali toteuttaa kohteeseen soveltuvalla maalilla. 

Teoksen toteutusta varten muraalia maalatessa tarvitaan useimmiten joko telineet tai henkilönostin, ja näin ollen myös turvallisuussuunnitelma ja kaupungista riippuen tarvittavat luvat. Henkilönostimen käyttö edellyttää taiteilijalta nostinkoulutusta, joka kaikilta SAV Taidekollektiivin muraalitaiteilijoilta löytyy. Lopullinen muraalin taiteellinen maalaustekniikka riippuu muraalitaiteilijasta ja seinäpinnan rajoituksista.

Lähde: SAV Taide

Ajankohtaista