Sähköautojen latauspisteitä lisää myös HyVa:n vanhoihin kiinteistöihin 

Uudis- ja peruskorjauskohteisiin asennetaan aina useita sähkölatauspisteitä. Nyt HyVa on aloittanut latauspisteiden asennukset myös vanhoissa kiinteistöissä. 

HyVa huomioi jatkossa kaikissa uudis- ja peruskorjauskohteissa latauspisteiden vaatiman kapasiteetin ja näihin kohteisiin asennetaan aina useita latauspisteitä. 

– Esimerkiksi nyt käynnissä olevassa Jussilankadun 2–4 -kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä huomioidaan latauspisteiden vaatima kapasiteetti sähkökaapeloinnissa ja kiinteistön parkkipaikalle asennetaan useita latauspisteitä, kertoo HyVa:n kiinteistöpäällikkö Matti Sinisalo.

Vanhemmissa kiinteistöissä tilanne on toisenlainen ja tilanne on vaatinut HyVa:ssa suunnittelutyötä ennen minkäänlaisten latauspisteiden asentamista. Verkon kapasiteetti on Sinisalon mukaan ollut tärkeä asia, joka suunnittelussa on otettu huomioon. 

– Kartoitimme syksyllä 2021 noin kolmasosan kiinteistöistä ja niiden sähkökapasiteetista. Selvityksestä ilmeni, että voimme asentaa näihin kohteisiin muutamia hitaan latauksen tolppia ilman, että asennus vaatii merkittäviä muutoksia kiinteistön sähkökaapelointiin. 

Vanhoihin kohteisiin siis asennetaan niin kutsutut hitaan latauksen tolpat, joissa on mahdollista ladata illan ja yön aikana noin 100–150 kilometrin käyttösäteeseen tarvittava sähköenergia.

Ensimmäiset hitaan latauksen tolpat on nyt asennettu Karsikkotie 1:ssä sijaitsevaan kiinteistöön. 

– Lähikuukausina asennamme lataustolppia lisää noin 10 kohteeseen, Sinisalo lisää. 

Sähkölataustolpasta tulee kiinteä lasku

Sinisalon mukaan erillistä kulutukseen perustuvaa laskutusta ei sähkötolpasta tule. Sen sijaan sähkölatauspaikan hinnaksi on päätetty 42 euroa kuukaudessa. 

– Tavallisen autopaikan hinta on 12 euroa kuukaudessa, ja olemme laskeneet, että 30 euron lisäys pitää sisällään latausta noin 200–250 KWh kuukaudessa. Hintaa luonnollisesti voidaan tarkentaa myöhemmin, kun saamme lisää kokemusta sähkölatauspaikkojen kustannuksista. 

Kuva: Onninen

Ajankohtaista