@Hyvinkään kaupunki

Hyvinkää on hyvä kaupunki asua 

Viime vuonna kaupunginjohtajana aloittanut Johanna Luukkonen kertoo, että Hyvinkäällä asumista kehitetään innovatiivisesti ja asukkaiden tarpeet huomioiden. 

Elinvoimainen kaupunki palvelee ihmisten asumisen tarpeita asukkaitaan kuunnellen. Etenkin vuokra-asumisen osalta asumista kehitetään Hyvinkäällä palautteen avulla.

– Hyvinkäällä vuokra-asuntojen osalta trendi on ollut viime aikoina sen kaltainen, että isoille asunnoille on ollut kysyntää enemmän kuin aiemmin. Tähän tarpeeseen vastataan muun muassa Paavolan kaupunginosan perusparannusremontissa: pieniä asuntoja yhdistetään isommiksi, jotta lapsiperheiden tarpeet tulevat huomioiduksi. 

Luukkonen on ilahtunut siitä, että kaupungissa pystytään palvelemaan asukkaiden tarpeita joustavasti ja monimuotoisesti. 
– Vuokra-asunnoissa on korkea käyttöaste juuri siitä syystä, että kuuntelemme asukkaita ja pystymme sitä kautta palvelemaan asukkaita paremmin täyttämällä heidän asumistarpeitaan. 

Perusparannusremontit ovat toki kalliita, mutta tyhjillään oleva talo on vielä kalliimpi, Luukkonen huomauttaa. 
– Jos talossa ei ole asukkaita sen vuoksi, että tarpeet eivät kohtaa, niin se vasta kallista onkin. 

Elämänlaatu edellä

Myös rakennuttajien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. 
– Kun uusia vuokra-asuntoja ollaan tuottamassa, kartoitamme, mitkä kaupungin tarpeet ja toiveet ovat, ja myös kaavoituksesta saamme hyödyllistä tietoa siitä, millaisia tontteja on tulossa myyntiin. Rakennuttajien kanssa käymme vuoropuhelua asunnontuotannon osalta siten, että tarjonnassa säilyy tasapaino.

Hyvinkää on osa laajaa työssäkäyntialuetta. Hyvinkäällä vuokra-asuminen on edullisempaa, kun hintatasoa verrataan asuinalueisiin, jotka sijaitsevat isompien kaupunkien läheisyydessä. Päivittäin työmatkaliikenne käy vilkkaana moneen eri suuntaan. Muissa kunnissa töissä kävi Hyvinkäältä yhteensä noin 9 500 henkilöä. Vastaavasti Hyvinkäällä sijaitsi lähes 8 600 ulkopaikkakuntalaisen työpaikka. Hyvinkäältä on helppo kulkea Helsingin, Tampereen sekä VT25 pitkin Hangon ja Porvoon suuntaan.

– Hyvinkää on hyvä paikka asua kaikin puolin. Asumisen edullisempi hintataso mahdollistaa paremman elämänlaadun. Sijainti isojen valtaväylien ja junaradan varrella mahdollistavat sujuvan työssäkäynnin sekä Tampereen suunnalla, että pääkaupunkiseudulla. 

Hyvinkää houkuttelee 

Hyvinkää on muuttovoittokunta: vuonna 2021 väkimäärä lisääntyi 336 henkilön verran. Uusia asuntoja on valmistunut viime vuosina noin 300 vuodessa. 

– Uskon, että edullinen ja laadukas asuminen tekevät Hyvinkäästä houkuttelevan vaihtoehdon, kun hintatasoa vertaa esimerkiksi pääkaupunkiseutuun.

Luukkonen on kotoisin Hyvinkäältä. Hän on toiminut aiemmin kunnanjohtajana Kangasniemellä ja kaupunginjohtajana sekä Laitilassa että Raumalla. 

– Lähdin Kangasniemelle vuonna 2015 Hyvinkään kaupungin hankintapäällikön tehtävästä. Vuonna 2017 siirryn Laitilaan ja sieltä Raumalla vuonna 2020. Poissaolovuosien aikana sain hienoa kokemusta kaupungin johtamisesta erilaisin nyanssein ja olikin todella hienoa palata omaan kotikaupunkiin viime vuonna.

Hyvinkään parhaita puolia ovatkin Luukkosen mielestä alueen monipuolisuus ja turvallisuus. 
– Hyvinkää on turvallinen paikka asua ja elää. Hyvinkäällä on monipuoliset vapaa-ajan viettomahdollisuudet ja loistavat olosuhteet hyvälle elämälle, ei pelkästään asumiselle. 

Luukkonen mainitsee esimerkkinä Paavolan asuinalueen. 
– Paavolassa on Sveitsin puiston ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet ihan vieressä, ja keskusta on hyvin saavutettavissa. Alueen kouluun on myös tulossa muutoksia, joita suunnitellaan alueen asukkaiden tarpeet ja alueen muutokset huomioon ottaen. 

Kuva: Hyvinkään kaupunki

 

Ajankohtaista