Nisu-Jokisen tiimin tehtäviin kuuluvat puiden ja pensaiden hoito sekä pienet nurmipaikkaukset.

”Välillä pensaita on leikattava alas”

HyVa:n viheralueista on kaksi kolmasosaa Hyvinkään kaupungin hoidettavana. Riikka Nisu-Jokisen tiimi hoitaa kohteitaan suunnitelmallisesti ja vankalla osaamisella. 

Hyvinkään Vuokra-asuntojen viheralueet on jaettu kolmeen huoltoalueeseen, ja kilpailutuksen kautta niiden hoitajiksi ovat päätyneet Hyvinkään kaupunki sekä Vihertaso Oy. Kaupungin kanssa yhteistyö on alkanut jo vuonna 2018. 
– Hyvinkään kaupungilla on hoidettavana kaksikolmasosaa HyVa:n kohteista Hyvinkäällä, ja ne 36 kiinteistöä sijaitsevat pääosin Martissa, Paavolassa, Sahanmäessä ja Hakalassa, kertoo HyVa:n kohteita hoitavan tiimin vetäjä, puutarhuri Riikka Nisu-Jokinen.

Nisu-Jokinen on ollut hoitamassa HyVa:n viheralueita vuodesta 2019 lähtien. Kaupungin palvelukseen hän siirtyi Hyvinkään seurakunnalta. 
— Seurakunnalla hoidimme paljon työläitä käsin tehtäviä viheralueita. Siellä opin tekemään asiat perusteellisesti, ja tähän pyrin edelleenkin, Nisu-Jokinen kertoo. 

Puut, pensaat ja pienet nurmipaikkaukset

Viheralueiden hoidossa Nisu-Jokisen tiimin tehtäviin kuuluvat puiden ja pensaiden hoito sekä pienet nurmipaikkaukset. Nurmikot ja muut kiinteistöön liittyvät asiat ovat kiinteistönhuollon vastuulla. 
– Kukkaistutukset ovat aika usein asukkaiden perustamia ja näin ollen heidän hoidossaan. Toki olemme muutamassa kohteessa myös huoltaneet jotain yksittäisiä perennapenkkejä kuntoon, Nisu-Jokinen kertoo hymyillen. 

Perusasiat ensin kuntoon! 

Viheralueet on jaettu A1, A2 ja A3 tärkeysluokkiin, joista A1 on kiireellisyydeltään tärkein. 
— Kaupungin keskusta on esimerkiksi kauttaaltaan luokkaa A1. Pyrimme kuitenkin käymään jokaisessa kohteessa useamman kerran kauden aikana, jotta alueet saadaan riittävän hyvälle tasolle. Perusasiat on ensin saatava kuntoon kaikissa kohteissa, jotta on helpompi tehdä jatkotoimia. Teemme siis varmasti parhaamme, olipa alueen luokitus mikä tahansa, Nisu-Jokinen lupaa. 

HyVa:n viheralueita hoitavassa tiimissä työskentelee neljä henkeä huhtikuusta lokakuuhun asti. 
– Välillä voidaan säistä riippuen jatkaa pidemmälle syksyyn ja pari vuotta sitten päästiin leikkaamaan puskia läpi vuoden, Nisu-Jokinen naurahtaa. 

Nisu-Jokisen mukaan viheralueiden hoitaminen on mitä suurimmassa määrin tiimityötä. Ja on tärkeää, että kaikki osaavat tehdä hoitotoimenpiteet oikein. 
— Meillä kukaan ei tee töitä yksin, vaan toimimme pareittain tai ryhmässä kohteesta riippuen. Käymme myös paljon asioita läpi yhdessä tiimin kanssa – miten mitäkin leikataan ja milloin. Ja parasta on, kun innostumme oppimaan yhdessä lisää. 

Hoitosuunnitelma ohjaa työtä

Viheralueille Nisu-Jokisen tiimi ei suinkaan ryntäile sattumanvaraisesti vaan kohteita hoidetaan kaudelle tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti. Kauden jälkeen Nisu-Jokinen raportoi tiiminsä kanssa, miten suunnitelma on toteutunut ja kuinka työt on kohteissa tehty. 
– Suunnitelma on välttämätön, koska se helpottaa töiden organisointia ja aikatauluttamista. Hoitosuunnitelmassa on luonnollisesti myös tiedot siitä, mitä kasveja missäkin on ja lisäksi siinä otetaan kantaa kunkin kohteen hoitotoimenpiteiden kiireellisyyteen, kertoo Nisu-Jokinen ja jatkaa: 
— Monen pihan kuntoon saattaminen voi olla useammankin vuoden vievä projekti ja toisissa taas voidaan saada aikaan näkyviä tuloksia nopeastikin. Hitaampia joudutaan tekemään osaprojekteina, ja kaikki tämä otetaan huomioon hoitosuunnitelmassa. 

Työn suolat

Asukkaille eniten harmitusta aiheuttaa yleensä se, kun vanhoja pensaita joudutaan leikkaamaan alas.  
– On ihan ymmärrettävää, että se harmittaa hetken, kun pihasta katoaa näkösuojaa antava pensas. Kasvit eivät kuitenkaan ole ikuisia. Leikkauksen tavoite on, että kasvit kasvaisivat leikkauksen jälkeen terveempinä takaisin ja että pääsemme kunnostamaan myös kasvualustaa perusteellisemmin, Nisu-Jokinen perustelee. 

Nisu-Jokisen mukaan on hyvä, että asukkaat odottavat HyVa:n viheralueiden hoitamisessa laatua.
– Me kannustamme asukkaita kertomaan toiveita ja pyrimme ottamaan niitä huomioon. Ihan kaikkea ei aina voida toteuttaa, mutta aika monesti jotain pientä kylläkin. Yksi työmme suola on varmasti asukkailta saamamme positiivinen palaute. 

Toinen suola työssä Nisu-Jokisen mukaan on ulkoilmassa työskentely – edes jatkuva vesisade ei vihertiimiä hätkäytä. 
– Tässä työssä on ehdottomasti parasta se, että näkee koko kasvukauden. Sen, kun lehtivihreä ilmestyy, nurmikko tuoksuu ja lehdet kellastuvat. Ulkona on yksinkertaisesti kiva olla, olipa keli mikä tahansa. Eikä työssä liikkumisestakaan ole kenellekään terveydellistä haittaa, Nisu-Jokela naurahtaa. 

Nisu-Jokinen toteaa myös, että viheralueiden hoitaminenkin on asiakaspalvelutyötä.  
— Pyrimme aina siihen, että hommat tehdään hyvin, ajallaan ja hyvällä laadulla. Tuo kaikki on helpompi toteuttaa, kun nauttii siitä, mistä tekee. Tämä työ on sitä, mistä minä nautin ja jossa koen olevani hyvä. 

Nisu-Jokisen tiimin tehtäviin kuuluvat puiden ja pensaiden hoito sekä pienet nurmipaikkaukset.

Ajankohtaista