"Saan itse hyvän mielen, kun autan muita" 

Hyvinkään Vuokra-asuntojen kiinteistössä Karankadulla asuu toisiaan arjessa auttava yhteisö.

Yhteisöllisyyden ilmentymä on kiinteistössä kuusi vuotta asunut paljasjalkainen hyvinkääläinen Tellervo Jäske. 
– Tellervona minua ei kyllä tunne kukaan, sanokaa vaan Telluksi, nainen sanoo heti ystävällisesti nauraen. 

Tellu toimii nykyään kiinteistössä asukastoimikunnan puheenjohtajana, ja toimikunnan sihteerinkin roolista hänellä on kokemusta. Puheenjohtajaksi hän päätyi isännöitsijän innostamana. 

– Isännöitsijä taisi huomata, että olen luonteeltani aika aktiivinen. Se on piirre, joka puheenjohtajalla mielestäni pitäisi ollakin. Ihmisiä pitää innostaa mukaan toimintaan, muuten kukaan ei osallistu mihinkään, eikä asumisyhteisöä voida myöskään kehittää. Me haemme täällä Karankadulla asukkaat, vaikka ovelta asti mukaan omiin tapahtumiimme, Tellu kertoo.

”Niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan”

Karankadulla asukastoimikunta onkin – epäilemättä Tellun ansiosta – virkeä, ja kiinteistössä on saatu aikaan paljon erilaisia uudistuksia. Kevät- ja syystalkoista ovat toimikunnan ohjelmistossa aina ja lisäksi asukkaille järjestetään yhteiset kesäjuhlat. Jouluna asukastoimikunta paketoi kaikille asukkaille joulukassit. 

Tellu kertoo olevansa tarkan markan nainen ja eikä unohda hakea HyVa:lta yhteisiin tapahtumiin ja tarpeisiin avustuksia. Hän huolehtii myös siitä, että joka ikinen euro tulee käytettyä yhteiseen toimintaan tai tarvikkeisiin. 

– Pyrin olemaan aktiivinen ja toisaalta helpottamaan omalla toiminnallani isännöitsijän työtä, ja siksi teen aina toiminnastamme kunnolliset muistiot. Koen, että yhteistyö isännöitsijämme kanssa toimii erinomaisesti puolin ja toisin. Niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan, Tellu muistuttaa ja vinkkaa muille: 
– Isännöitsijän ja huoltomiehen voi kutsua vaikka kesäjuhliin kahville. Siellä voi kertoa lisää heille asukkaiden toiveista.

Korona muutti toimintaa

Karakadun asukkaat ovat käyneet aiemmin vuosittain myös kesäretkellä yhdessä Vanhan-Martin asukkaiden kanssa. Nyt retki on parina vuonna jäänyt Korona-viruksen vuoksi väliin. 
– Vuosittainen retki on ollut kiva ohjelmanumero. Olemme saaneet kuljetuksen Sääksiin, ja nauttineet perillä pienimuotoisesta ohjelmasta, ruuasta ja saunomisesta, Tellu kertoo. 

Korona on Tellun mukaan vaikuttanut myös asukastoiminnan puheenjohtajan tehtäviin. 
– Korona-aika on ehkä jopa helpottanut puheenjohtajan tehtäviä, koska olemme sopineet asioista, esimerkiksi talkoopäivistä vähän pienemmällä porukalla. 

Naapuri voi olla apuna arjessa

Karankadun yhtiössä moni asukas on jo ikääntynyt, ja kaipaa apua arjessaan. Silloin Tellun puhelin soi. 
– Olemme sopineet, ettei minulle soiteta ennen aamuyhdeksää tai iltayhdeksän jälkeen. Muina aikoina pyrin auttamaan niin paljon kuin kykenen. Usein huolehdin myös naapureiden posteista, jos joku on matkalla tai vaikkapa sairaalassa, Tellu kertoo. 

Kun kaikille asukkaille alkaa kertyä ikää, myös vaivojen määrä kasvaa. 
– Olemme yhdessä sopineet, ettei tuossa pihassa istuessa ryhdytä vatvomaan omia sairauksia. Kaikenlaista kremppaa kun on ihan kaikilla. Me pysymme jutuissamme vähän iloisemmissa aiheissa, Tellu nauraa. 

Tellun aktiivisuus saa muut ihmettelemään, mistä nainen ammentaa virtansa ja intonsa muiden auttamiseen. 
– Saan itse hyvän mielen, kun autan muita. Ja tiedän, että autettava on tyytyväinen ja mielissään saamastaan avusta, Tellu sanoo ja päättää: 
– Isännöitsijä-Timolle terveisiä! Toivotan myös kaikille hyvalaisille oikein hyvää syksyä! 

Ajankohtaista