Tulipalo on helpompi estää ennalta kuin sammuttaa

Tulipalo on helpompi estää ennalta kuin sammuttaa

Jokainen asukas voi vaikuttaa yhteiseen paloturvallisuuteen huolehtimalla perusasiat kuntoon omassa arjessa. 

 Tärkein paloturvallisuutta kohottava asia on, että hankkii huoneistoon toimivat palovaroittimet. Varoitin on halpa henkivakuutus varsinkin silloin, jos on nukkumassa mahdollisen tulipalon aikana. Silloin toimiva palovaroitin antaa asukkaalle muutaman minuutin aikaa poistua asunnosta. 

– Varoittimen hankinta ja sen huolto ovat asukkaan vastuulla. Uudemmissa vuokra-asunnoissamme on asennettuna verkkovirralla toimivat varoittimet, mutta asukkaan on niissäkin kohteissa muistettava tarkastaa varoittimien toiminta säännöllisesti, muistuttaa HyVa:n kiinteistöpäällikkö Matti Sinisalo.

Asunnossa on oltava yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohti. Lisäksi on suositeltavaa, että jokaisessa makuuhuoneessa on oma palovaroitin. 

Ylimääräiset tavarat pois saunasta tai liedeltä

Toinen tärkeä paloturvallisuutta kohottava asia Sinisalon mukaan on se, että saunaa käytetään vain saunomiseen, eikä siellä kuivateta pyykkejä tai mitään muutakaan helposti palavaa.  
– Jos kiuas käynnistyy esimerkiksi teknisen vian takia, voivat seuraukset olla hengenvaaralliset, jos kiukaan lähellä on helposti syttyviä materiaaleja, Sinisalo toteaa ja jatkaa: 
– Sama sääntö pätee lieteen keittiössä. Lieden päällä ei ole hyvä säilyttää mitään silloin, kun sillä ei valmisteta ruokaa. 

Myös asunnon yleinen siisteys vaikuttaa paloturvallisuuteen. Mitä enemmän asunnossa on tavaraa ja palavaa materiaalia, sitä helpommin palo saa alkunsa ja ruokaa liekkeihin. 

Lastenvaunuja ei saa säilyttää rappukäytävässä

Hyvinkään Vuokra-asunnot tekee tiivistä yhteistyötä pelastusviranomaisten kanssa, ja viranomaiset pyytävätkin jatkuvasti muistuttamaan asukkaita siitä, että talojen rappukäytävissä ei saa säilyttää lasten rattaita tai mitään muutakaan tavaraa. 
– Huoltoyhtiöillä on oikeus poistaa välittömästi tavarat, jos ne on jätetty poistumisteille. Uloskäytävät ja kulkureitit on pidettävä esteettöminä, Sinisalo toteaa. 

Sammuta, rajoita, pelasta, hälytä apua ja opasta

Ennaltaehkäisyn lisäksi jokainen koti kannattaa varustaa sammutuspeitolla. Jos tuli ei taltu peitolla, sulje palavaan huoneeseen johtava ovi, pelasta vaarassa olevat ja varoita muita. Poistu huoneistosta nopeasti, sulje ulko-ovi perässäsi ja poistu kiinteistöstä rappuja käyttämällä. Kun pääset turvaan, soita 112 ja opasta paikan päällä pelastushenkilöstöä. 

Jos naapuriasunnossasi palaa, pysy asunnossasi. Älä mene savun täyttämään porraskäytävään tai hissiin.
– Kerrostalot on rakennettu niin, että palon eteneminen asunnosta toiseen on pyritty estämään. Palokunta on paikalla nopeasti, ja pelastushenkilöstö auttaa sinut ulos asunnostasi, Sinisalo sanoo. 

Ajankohtaista