HyVa:n uudis- ja peruskorjauskohteet jatkossa kokonaan savuttomia

Suomalaiset suhtautuvat tupakointiin aiempaa tiukemmin, ja tupakointi onkin vähentynyt kauttaaltaan, varsinkin nuorten keskuudessa. Hyvinkääläiset kaipaavat myös kokonaan savuttomia asuintaloja aiempaa enemmän. 

Tupakointiin liittyvä asennemuutos on tullut Hyvinkään Vuokra-asunnoissa viime vuosina konkreettisesti näkyviin. 
– Meille tulee jatkuvasti yhä enemmän toiveita kokonaan savuttomista kiinteistöistä, kertoo HyVa:n isännöitsijä Outi Penttinen.

Penttisen mukaan HyVa on halunnut vastata asukkaiden toiveisiin toteuttamalla jatkossa kaikki uudis- ja peruskorjauskohteet savuttomina. Ensimmäinen kokonaan savuton kiinteistö valmistui Karsikkotielle vuoden 2020 lopussa. 

– Pyrimme nimenomaan antamaan hakijoille erilaisia vaihtoehtoja. Savuttomuus on tärkeä asia, jolla voimme nostaa asukkaiden viihtyvyyttä ja samalla pidämme kiinteistöt paremmassa kunnossa. Uusissa savuttomissa kohteissa tupakointi on sallittua vain talon pihalla olevalla tupakointialueella, Penttinen kertoo. 

HyVa on saanut linjauksestaan ja uudesta savuttomasta kiinteistöstä jo hyvää palautetta. 
– Hakijat ovat olleet tyytyväisiä savuttomaan vaihtoehtoon. Erityisesti parvekkeella tupakointi on monesti se asia, joka häiritsee naapureita eniten, sanoo Penttinen. 

Kokonaan savuttomassa kiinteistössä asukkaille kerrotaan jo vuokrasuhteen alussa, mitä kiinteistön savuttomuus tarkoittaa. 
– Jos tällaisessa kohteessa rikkoo säädöksiä, ensin asukasta huomautetaan ja sen jälkeen varoitetaan. Jos varoituskaan ei saa väärässä paikassa tupruttelua loppumaan, se johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen. 

Parvekkeella tupakointi ei saa haitata muita asukkaita

HyVa:n kiinteistöjen yleisissä tiloissa on tupakointi kielletty tupakkalain nojalla, asunnoissa tupakointi on kielletty 1.1.2013 jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa, ja parveketupakointi on kielletty vain kokonaan savuttomissa kohteissa. 

– Parvekkeella tupakoitsijan on kuitenkin muistettava, ettei tupakoinnista saa tulla haittaa kiinteistön muille asukkaille. Paras ratkaisu on tupakoida vain pihalla olevalla tupakointipaikalla, Penttinen huomauttaa. 

Parveketupakointia HyVa ei ole kuitenkaan ryhtynyt suitsimaan hakemalla kiinteistöihin tupakointikieltoja, vaan yhtiössä luotetaan edelleen asukkaiden yhteistyökykyyn. 

– Yleensä naapureita häiritsevä tupakointi saadaan loppumaan keskustelemalla asiasta yhdessä. Voi myös olla, ettei tupakoitsija ole ollut ollenkaan tietoinen aiheuttamastaan haitasta, Penttinen kertoo. 

– Toivomme, että kaikki noudattaisivat nykyisin voimassa olevia tupakointiin liittyviä säädöksiä ja ohjeita, niin kaikki hyvalaiset viihtyisivät kodeissaan paremmin, Penttinen päättää. 

 

 

Ajankohtaista