Näin voit vaikuttaa asuntosi lämpötilaan

Ulkona on pakkasta, patterit tuntuvat viileiltä, eikä auta muu kuin vetää villasukat jalkaan. Kysyimme Hyvinkään Vuokra-asuntojen isännöitsijältä Henri Lindholmilta, mitä asukas voi silloin tehdä itse. Mitkä asiat vaikuttavat asunnon pattereiden toimintaan ja kuinka asukas voi itse vaikuttaa asuntonsa lämpötilaan?

Millaisia lämmitysmuotoja Hyvinkään Vuokra-asuntojen asunnoissa on? 

Uusimmissa kohteissa esimerkiksi Astreankadulla, Yli-Jurvankadulla ja Kravunarkunkadulla on vesikiertoinen lattialämmitys. Muissa kohteissa asuntoja lämmitetään vesikiertoisilla pattereilla. 

Mitä voin tehdä, jos asunnossani on kylmä? 

Asunnoissa, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys voit säätää lämpötilaa seinässä olevasta termostaatista. 

Niissä asunnoissa, joissa on vesikiertoiset patterit, voit muuttaa huoneen lämpötilaa patterin termostaatin säätönupista. Termostaatin tehtävänä on pitää huoneen lämpötila tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa toisinaan olla varsinkin alaosastaan viileä. Jos patteri on aina kauttaaltaan viileä, kannattaa tarkistaa, ettei patterin termostaatin edessä ole esimerkiksi sohvaa, verhoja tai lämpöä tuottavaa tietokonetta tai muita esteitä, jotka häiritsevät termostaatin toimintaa. Jos termostaatin ympärillä on liian lämmin, patterin venttiili sulkeutuu. 

Vesikiertoisten pattereiden termostaatin säätöventtiiliä kannattaa kiertää molempiin suuntiin ääriasentoon muutaman kerran ennen lämmityskauden alkua. Näin sen toimintaa voi hivenen herätellä kesän jäljiltä. Asukkaat eivät kuitenkaan itse saa irrottaa termostaattia tai ilmata pattereita.

Miksi patterini on viileä, vaikka ulkona on pakkasta? 

Patterin termostaatti mittaa asunnossa olevaa lämpötilaa ja patterin venttiili sulkeutuu, kun asunnossa on termostaatin mukaan riittävän lämmin. Patterit eivät siis hohkaa välttämättä lämpöä koko ajan täydeltä pinta-alaltaan, vaan vain kovimmilla paukkupakkasilla.

Miten voin itse vaikuttaa asunnon lämpötilaan? 

Asukkaan on huolehdittava, että patterin termostaatti voi tehdä työtään niin kuin on suunniteltu, eli huolehdittava siitä, että termostaattia ei ole peitetty tai sen toimintaa ei ole muuten häiritty. 

Asukkaan pitää myös huolehtia, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat kunnossa. Jos tiivisteet ovat huonossa kunnossa, huoltoyhtiö toimittaa asuntoon tarvittaessa tiivisteitä. 

Milloin on kutsuttava huoltomies tarkistamaan asunnon lämmitystä? 

Jos asuntosi lämpötila laskee alle +19,5 °C tai nousee yli +22,5 °C, ja olet varmistanut, ettei termostaatin ympärillä ole toimintaa haittaavia esteitä eikä tilanne korjaannu patteria säätämällä, on asiasta ilmoitettava huoltomiehelle.

Huoltomies tekee tarvittaessa asunnossa olosuhdemittauksen. 

Millainen on terveydelle sopiva huoneiston lämpötila? 

Sopivin huonelämpötila on tutkimusten mukaan noin +20–21°C. Parhaat yöunet saa vähän viileämmässä, noin 19 °C lämpötilassa. 

Sopiva asumislämpötila vaihtelee kuitenkin aina asukkaasta riippuen, koska me kaikki tunnemme viileyttä ja lämpöä omalla tavallamme.  

Millainen vaikutus asunnon lämpötilalla on energiankulutukseen? 

On laskettu, että alentamalla lämpötilaa yhdelläkin asteella voidaan säästää lämmitysenergiaa jopa 5 prosenttia. Pienelläkin lämmönsäädöllä voidaan siis säästää yllättävän paljon energiaa. Ja kun lämmityskulut ovat osa vuokraa, on helppo ymmärtää, että energiaa säästämällä jokainen asukas voi vaikuttaa vuokrankorotuspaineeseen. 

Samalla kannattaa kuitenkin muistaa kultainen keskitie. Vaikka lämmitys onkin suurin energiasyöppö, ei kenenkään tarvitse asua kylmässä asunnossa ja tinkiä siten omasta asumisviihtyvyydestään. Kun asunnossa on 20–22 astetta, voi asustaa vailla huolta liiasta lämmitysenergian kulutuksesta.

 

Ajankohtaista