Uusi kiinteistöpäällikkö Matti Sinisalo: 
Energian säästäminen on kiinteistöpäällikön jokapäiväistä työtä

Matti Sinisalo aloitti työnsä Hyvinkään Vuokra-asuntojen kiinteistöpäällikkönä maaliskuussa 2020. Sinisalon tehtäviin kuuluvat HyVa:n omistamien kiinteistöjen kunnossapito ja siihen liittyvän toiminnan koordinointi, valvonta sekä budjetointi.

Koko uransa kiinteistöjen ja erityisesti vuokra-asumisen parissa työskennellyt Sinisalo aloitti työnsä HyVa:ssa maaliskuussa 2020 juuri ennen kuin koronarajoitteet tulivat voimaan koko Suomessa. 
– Poikkeusajasta johtuen en välttämättä ole sitä normaaleinta työnkuvaa vielä nähnytkään, ja toivotaan, että erilaiset poikkeusmenettelyt eivät jatkossa olisi osa normaalia työnkuvaani, Sinisalo sanoo ja jatkaa: 
 – Olen viihtynyt HyVa:ssa oikein hyvin. Ja vaikka korona onkin vaikuttanut työhöni kuluneen puolen vuoden aikana, se on tuonut myös sopivasti haastetta. 

Työyhteisöllä on väliä

Sinisalo siirtyi HyVa:an vastaavasta työtehtävästä Kotikulman Kiinteistöpalveluista Riihimäeltä. 
– Vaikka olen työskennellyt jo ennen Kotikulmaakin samankaltaisissa työpaikossa, on ollut virkistävää huomata, että rutiinit ja työtavat voivat erota toisistaan merkittävästi. Ja tietysti koko työyhteisöllä on iso merkitys työssä viihtymisen kannalta, Sinisalo toteaa. 

Energiatehokkuutta sisäänrakennettuna

HyVa:n kiinteistöpäällikkönä Sinisalon tehtäviin kuuluvat HyVa:n omistamien kiinteistöjen kunnossapito ja siihen liittyvän toiminnan koordinointi, valvonta sekä budjetointi. Yksi jokapäiväiseen työhön kuuluva osa on energiatehokkuuteen liittyvä seuranta. 
– HyVa:ssa energiatehokkuus ei ole mikään yksittäinen taikatemppu, vaan olemme pyrkineet rakentamaan sen sisään kaikkeen toimintaamme, Sinisalo kertoo. 

On tutkittu, että kotien energiankulutuksesta puolet menee kiinteistön lämmitykseen. Kerrostalossa taas hoitokustannuksista noin 40 prosenttia muodostuu energian- ja vedenkulutuksesta
– Paine vuokrien korottamiselle on pienempi, jos pystymme pitämään kiinteistön energiankulutuksen tehokkaana. Me omistajana seuraamme energiankäyttöä ja vedenkulutusta tarkasti, ja toivomme, että asukkaat auttavat meitä tässä omalta osaltaan, Sinisalo sanoo ja muistuttaa, että jokaisen asukkaan teot ovat tärkeitä. 

– Esimerkiksi 21 asteen sisäilmaan totuttautuminen on tärkeä teko, jolla voidaan säästää selvää rahaa. Kysymys ei ole siitä, että kenenkään pitäisi asua kylmässä, vaan on tutkittu, että 21 asteen sisäilma on myös asukkaalle terveellinen.

Kiinteistöjen energiankulutuksen seurannassa HyVa:lla on käytössään EnerKey-järjestelmä, johon kerätään kiinteistöjen kulutustiedot, joita analysoidaan jatkuvasti ja tehdään tarvittaessa muutoksia analyysien perusteella. 
– Meillä on jo monessa kiinteistössä huoneistokohtaiset mittarit. Parhaimmillaan huoneistokohtainen seuranta ohjaa koko kaukolämmön järjestelmää.

Vihreää sähköä ja kaukolämpöä Hyvinkäältä

Hyvinkään kaupunki tukee omalta osaltaan HyVa:a energian säästämisessä, ja HyVa osallistuu myös tiiviisti Hyvinkään kaupungin energiansäästötyöryhmän toimintaan. Ryhmässä on edustus kaikilta kaupungin energiankäytön kannalta oleellisilta tahoilta. 

Kaupunki huolehtii myös vihreän sähkön hankinnasta HyVa:lle, lämpö kiinteistöihin taas saadaan Hyvinkään Lämpövoimasta. 
– Kaupungin kautta hankitulla sähköllä valaistaan ja lämmitetään HyVa:n kiinteistöjen yleiset tilat ja autopistokkeet. Asukkaat sen sijaan huolehtivat omista sähkösopimuksistaan. HyVa:n kiinteistöt taas lämmitetään kaukolämmöllä, joka saadaan Hyvinkään lämpövoiman kaukolämpöverkosta, Sinisalo kertoo. 

Yksi tärkeä ekoteko on ollut myös muovin kerääminen kaikista kiinteistöistä, vaikka muovin kierrättämistä ei vielä ohjata lain tai asetusten voimalla. 
– Jo viime vuonna aloitettu muovin keräys on otettu hyvin vastaan asukkaiden keskuudessa, ja muovi on oikeasti lähtenyt kiertämään. Tässäkin pätee sama asia kuin muussa energian säästämisessä, mitä useampi kierrättää, sitä enemmän saamme yhdessä aikaan säästöä, Sinisalo muistuttaa.  

 

Ajankohtaista