Älä muuta roskakatokseen – ennakointi muutossa vähentää kustannuksia!

Muutto on aina iso ponnistus, ja oma tavaramäärä yllättää lähes poikkeuksetta. Huolellinen valmistautuminen vähentää viime hetken stressiä ja muuton jälkeen aiheutuvia loppulaskuja.

HyVa:n kohteissa poismuutot sujuvat asuntotarkastaja Henri Lindholmin mukaan pääsääntöisesti hyvin ja sujuvasti. Jos muuttajalle syntyy loppulaskuja, yleensä ne aiheutuvat palauttamattomista avaimista, tai siitä, että varastot jäävät tyhjentämättä ja asunto siivoamatta.
– Toisinaan näkee myös sitä, että muutetaan ”roskikseen” eli viedään tavarat tai mahdolliset purkujätteet taloyhtiön roskakatokseen yön hiljaisina tunteina. Tämä tuo lisäkuluja kiinteistölle, jotka maksatetaan asianomaisella aina kuin mahdollista. Pahimmassa tapauksessa nämä kulut heijastuvat vuokriin, Lindholm toteaa.

Lähtiessä poismuuttajan on tyhjennettävä asunto ja taloyhtiön yhteiset tilat omista tavaroista, sekä siivottava huoneisto niin, että uusi vuokralainen voi muuttaa sinne siivoamatta. 
– Mikäli näin ei ole tapahtunut, huoneistoon kutsutaan siivousfirma sekä tavaroiden noutopalvelu, ja kustannukset veloitetaan poismuuttavalta vuokralaiselta. Jos vuokrasopimus on kahden nimissä, molemmat vastaavat mahdollisista kuluista yhdessä.

Luonnollinen kuluma on normaalia

Vuokralaisen ei tarvitse vastata huoneistossa asumisesta aiheutuvasta tavanomaisesta ja luonnollisesta kulumisesta. Kyse on ainoastaan tahallisesti, laiminlyönnillä tai muulla huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista.
– Tällaiset vahingot ja myös tulipaloriskit saadaan minimoitua, kun jo asumisaikana kaikki havaitut viat esimerkiksi vesikalusteissa tai kodinkoneissa ilmoitetaan heti huoltoon. Me HyValla haluamme panostaa asumisviihtyvyyteen ja sen ylläpitoon. Tämä edellyttää hyvää vuorovaikutusta huoneiston parhaan asiantuntijan, silloisen asukkaan ja meidän asiantuntijoiden välillä, Lindholm toteaa.

Kiertokapula.fi-sivulta voit tilata maksullisen noudon ja poisviennin mm. kodinkoneille, huonekeluille ja jätesäkeille kotiovelta. Hinnoista ja noutopalvelun ehdoista saat lisätietoa osoitteessa: https://asiakasnetti.kiertokapula.fi ja siellä painikkeesta ”tilaa”. Muuttaessa nouto kannattaa tilata hyvissä ajoin, koska palvelu ei toimi päivän varoitusajalla.

Huoneistotarkastuksessa kiinnitetään huomiota: 

  1. Asunnon siisteyteen: jokaisen poismuuttavan vuokralaisen on siivottava huoneisto niin, että sinne voi uusi vuokralainen muuttaa siivoamatta.
  2. Lattiapintoihin: huomioidaan erityisesti lattiamaton rikkoutumiset, kuten tupakanpolttamat, jäljet ja reiät. 
  3. Seinäpinnat: huomioidaan asumisesta johtunut normaali kuluminen, mutta vuokralaisen aiheuttamat reiät, rikkomiset, tapettien repeämiset jne. laskutetaan pois muuttavalta.
  4. Katoissa ei saa olla ylimääräisiä reikiä, ja kaikkien valaisinpistorasioiden on oltava paikoillaan, myös johtojen sokeripalat.
  5. Keittiön sekä huoneiden kaappien ja komeroiden on oltava kunnossa. 
  6. Kylpyhuoneen, wc:n ja keittiön kalusteet tarkastetaan.
  7. Asunnon varusteisiin, kuten pyykinpesukoneen imusuojiin, vaatenaulakkoihin ja pyyheliinakoukkuihin. 
  8. Ikkunaväliin asennetut sälekaihtimet ikkunoissa tai turvalukot ulko-ovissa on jätettävä paikoilleen poismuuttaessa.
  9. Kaikki itse rakennetut aidat tai muut kiinteät rakenteet tulee poistaa huoneiston pihalta.

Ajankohtaista