Raikasta ja terveellistä sisäilmaa, kiitos!

Vietämme ajastamme noin 90 prosenttia sisäilmaa hengittäen, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa sisäämme hengitämme. Asukkaan vastuulla on puhdistaa huoneistojen tulo- ja poistoilmaventtiilit, jotta ilma virtaa raikkaana ja ilmanvaihto pysyy tasapainossa.  

Kiinteistöjen ilmanvaihto toimii joko painovoimaisesti tai koneellisesti. HyVa:n kohteissa on lähes kaikissa koneellinen poistoilmanvaihto eli katolla oleva huippuimuri imee ilmaa asunnoista yhteiskanavajärjestelmään poistoilmaventtiilien kautta, jotka löytyvät keittiöstä sekä kylpy- ja vaatehuoneesta. 

– Uusimmissa ja peruskorjatuissa HyVa:n kiinteistöissä myös tuloilmanvaihto toimii koneellisesti, selvittää Hyvinkään Vuokra-asuntojen asuntotarkastaja Henri Lindholm.

Koneellinen ilmanvaihto on painovoimaiseen verrattuna tasaisempaa, koska se ei ole riippuvainen ulko- ja sisäilman lämpötila- eikä tuulen aiheuttamista paine-eroista. Sisäilmaa saadaan näin tehokkaasti vaihdettua eri vuodenaikoina, myös kesähelteillä.

– Asunnon ilmavirta ei ole vakio, vaan riippuu poistokoneen tehon vaihtelusta. HyVa:ssa on käytössä myös poistoilmanvaihdon tehosteajat neljä kertaa vuorokaudessa, aamulla, lounasaikaan, töistä kotiin tullessa ja illalla, Lindholm kertoo.

HyVa:n rivi- ja luhtitalokohteissa poistoilmanvaihto on asuntokohtaista, jolloin asukas voi tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan liesituulettimen yhteydessä löytyvästä ohjaimesta esimerkiksi saunoessa tai pyykätessä.

Älä teippaa, huolto auttaa!

On tärkeää huolehtia, että myös raikasta korvausilmaa saadaan asuntoon riittävästi. Raikasta ilmaa virtaa asuntoihin raitis- eli tuloilmaventtiilien kautta. Ne sijaitsevat asunnon oleskelutiloissa, makuu-, olo- ja työhuoneissa.

– Raitisilmaventtiili on ikkunan yläreunassa oleva pitkä ja kapea rakoventtiili tai yleensä pyöreän mallinen seinäventtiili, joka sijaitsee ikkunan yläreunan korkeudella huoneiston ulkoseinällä, Lindholm kertoo. 

– Toisinaan näkee, että tuloilmaventtiilit on teipattu umpeen vedon takia. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Vedon tunne vain yltyy, kun raitista ilmaa alkaa virrata asuntoon sieltä, mistä sitä on mahdollista ottaa eli ikkunoiden ja ovien raoista, postiluukusta ja viemärien kautta. Tällöin asuntoon ilmestyy usein myös hajuhaittoja, Lindholm painottaa.

Jos asunnossasi vetää, ja olet tarkistanut, että kaikki ikkunan lukot ovat suljettu ja tiivisteet kunnossa, ota yhteyttä huoltoon. Huolto toimittaa tarvittaessa myös lisätiivisteitä, jolla asukas saa tilkitä ikkunan ja ovien ylimääräiset raot. 

Poisto- ja tulo ilmaventtiilin puhdistaminen 

Tuloilmaventtiilit tulee puhdistaa pölystä muutaman kerran vuodessa imurin pehmeällä suulakkeella tai kuivalla harjalla.

Poistoilmaventtiilin rungon ja lautasen väliin kerääntyy helposti pölyä ja keittiössä rasvaa, joten ne on tärkeää puhdistaa riittävän usein. 

Viikkosiivouksen yhteydessä:

  1. Imuroi lika venttiilin ympäriltä, käytä varrellista lattiamoppia tai kertakäyttöliinaa.
  2. Pyyhi venttiiliä myös yleispuhdistusaineella ja lämpimään veteen kostutetulla siivousliinalla.

Tee perusteellisempi puhdistus vähintään pari kertaa vuodessa keväällä siite- ja katupölykauden alkaessa ja ennen talven lämmityskautta:

  1. Ota kiinni venttiilin kehyksestä ja väännä kaksin käsin vastapäivään. HUOM! Älä koske venttiilin keskellä olevaan lautaseen, jonka säätöarvoja ei saa muuttaa. Poistoilman määrä riippuu lautasen asennosta ja jos sitä muutetaan, ilmanvaihdon tasapaino voi mennä sekaisin myös naapurissa. 
  2. Pese venttiili miedossa pesuainevedessä astianpesuharjalla. Kuivaa osat.
  3. Puhdista mahdollinen vaahtomuovinen äänenvaimennin ja asenne se takaisin.
  4. Kierrä venttiili paikoilleen.

HUOM! Jos venttiili on hyvin pölyinen ja likainen, älä koske likaisilla käsilläsi valkoiseen seinään tai kattoon.

Lisätietoja ja video venttiilin puhdistamisesta:  

Merkit riittämättömästä ilmanvaihdosta:

  1. Ilma on jatkuvasti tunkkaista. Ihminen tottuu hajuihin nopeasti, joten kannattaa laittaa merkille se haju, joka tulee asunnosta vastaan heti sisään astuessa.
  2. Ihmisen toiminnasta peräisin olevat tuoksut esim. ruoanlaiton yhteydessä eivät poistu sisäilmasta vaan jäävät huoneistoon pitkäksi aikaa.
  3. Kosteus tiivistyy kylmille pinnoille, kuten ikkunoihin. Kylpyhuoneen peiliin tiivistyvän kosteuden tulisi poistua pinnoilta noin 10 minuutissa suihkun jälkeen.

 

Ajankohtaista