Lattiakaivon puhdistamista ei kannata vältellä

Kun kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaa säännöllisesti, homma sujuu huomaamatta muun siivouksen ohessa. 

Kuinka usein lattiakaivo pitää puhdistaa?

Puhdista lattiakaivo vähintään muutaman kerran vuodessa. Tarve vaihtelee suihkun käyttöasteen mukaan. Jos perheessä on monta jäsentä, kannattaa puhdistaa useammin. Marttaliitto suosittelee käyttämään irrotettavaa suodatinta, jota käyttämällä hiuksia ja muuta roskaa ei joudu viemäriin. Suodatin on helppo vaihtaa, ja huomaat helposti, kun suodatin on täynnä. 

Millaiset välineet tarvitsen? 

Voit käyttää lattiakaivon puhdistamisessa esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa ja käytöstä poistettua hammasharjaa, jolla voit helpommin puhdistaa ahtaatkin kolot kaivossa. Pesuaineena voit käyttää astianpesuainetta, yleispuhdistusainetta tai Marttaliiton ekovinkin mukaisesti ruokasoodaa ja etikkaa. 

Marttaliiton ekovinkki: Kaada viemäriin ensin puoli desilitraa ruokasoodaa ja perään desilitra etikkaa. Kun sihinä lattiakaivossa loppuu, kaada perään kaadetaan kiehuvaa vettä noin kymmenen litraa. 

Kuinka puhdistan lattiakaivon?

Suosittelemme käyttämään suojakäsineitä aina, kun huollat lattiakaivoa. Nosta lattiakaivon ritilä, ja puhdista se molemmin puolin esimerkiksi talouspaperilla. Laske lattiakaivoon puhdasta vettä, ja suihkuta kaivoon joko asianpesuainetta, yleispuhdistusainetta tai toimi Marttaliiton vinkkien mukaan. Harjaa lattiakaivo puhtaaksi. Irrota myös hajulukko ja puhdista se. Laske kaivoon lopuksi puhdasta vettä ja aseta lattiakaivon ritilä paikoilleen. 

Mitä teen, jos viemäri haisee?

Helpoiten estät hajuja, kun huolehdit lattiakaivon puhdistamisesta säännöllisesti. Jos lattiakaivo haisee, voit myös kaataa sinne noin desilitran etikkaa, ja antaa sen vaikuttaa yön ajan. 

Joskus paha haju kylpyhuoneessa voi johtua myös vesilukosta, joka on päässyt kuivumaan. Silloin hajuhaitan voi poistaa laskemalla vettä viemäriin. Lattiakaivosta voi tulla hajua myös, jos vesilukko ei ole kunnolla paikoillaan tai sen tiiviste on vioittunut. Lisäksi kannattaa tarkistaa myös lattiakaivon puhdistustulpan tiiveys ja kunto. 

Kuka vastaa asunnon lattiakaivosta?

Lattiakaivon kunnossapito on asukkaan vastuulla. Pahimmillaan tukkeutunut lattiakaivo voi aiheuttaa jopa vesivahingon. Seuraathan asuntosi lattiakaivon toimintaa! 

Lähde: Marttaliitto

Ajankohtaista