Jätteiden lajittelu on hyvä aloittaa jo kotiroskiksesta.

Jätteet hyötykäyttöön kierrättämällä

Suomessa lähes kaikki jäte hyödynnetään joko materiaalina tai energiana. Kotitalouksien tehtäväksi jää huolehtia, että jätökset päätyvät oikeaan osoitteeseen roskakatoksessa. 

Jätteiden lajittelu on hyvä aloittaa jo kotiroskiksesta. 

–  Sekajäte, kuiva- ja biojäte, metalli, paperi, kartonki ja muovi. Siinä tavallisemmat vaihtoehdot jäteastioille taloyhtiön roskakatoksessa. Roskapisteeltä löytyy nykyään usein myös hyvät ohjeet siihen, mikä jäte kuuluu mihinkin, toteaa palvelukoordinaattori Krista Palonen Kiertokapulasta.

Palosen mukaan suurin osa lajittelee hienosti. Ongelmia syntyy, jos esimerkiksi kartonkijätteeseen heitetään suuret määrät sinne kuulumatonta jätettä. Astiaa ei silloin voida enää tyhjentää kartonkia keräävään autoon.

– Pienet epäpuhtaudet, kuten teepussi biojätteessä, muovinen korkki kartonkipakkauksessa, ikkunallinen kirjekuori paperissa, eivät haittaa, mutta isommat erät sekajätettä väärässä astiassa tarkoittaa lisätyötä ja laskuja, Palonen painottaa.  

Roska-auton kuljettaja ei jätteitä lajittele, vaan paikalle on kutsuttava sekajätettä kuljettava auto. Se tarkoittaa tuplakuluja ja tuplaympäristöhaittoja, kun isolla autolla ajellaan turhan takia.

Jokaisella vastuu omista jätteistä

Jo jätelakimme sanoo, että jokainen ihminen, joka tuottaa jätettä, on myös velvollinen toimittamaan sen eteenpäin. Jätettä ei pidä missään tilanteessa jättää muiden vaivoiksi.

– Myös isomman siivouksen tai muuton yhteydessä syntyvä jäte on asukkaan vastuulla. Toisinaan tuntuu, että tämä on epäselvää. Ylimääräiset huonekalut tai ylimääräinen irtaimisto on liian helppo vain sujuttaa katokseen tai jättää kellariin pois silmistä, Palonen sanoo.

Tämä tarkoittaa aina lisäkuluja taloyhtiölle, ja sitä myötä asianomaiselle eli toisin sanoen – lasku tulee perässä. Väärinkäsitys, johon Palosen mukaan edelleen törmää, on myös se, että ”on ihan sama mihin astiaan roskani kannan, kun kaikki ne päätyvät kuitenkin yhteen ja samaan”. 

– Tämä ei missään nimessä paikkansa. Harhaluulo saattaa syntyä siitä, että jotkut jäteautot voivat kerätä useita eri jäte-eriä, koska niiden kuormassa on erilliset säiliöt eri roskille.

Jätteiden kierrättäminen vaikuttaa aina suoraan jätteiden määrään, ja suurin hyöty on se, että materiaali saadaan kiertoon, eikä uutta tarvita. 

– Lajitellut jätteet käsitellään omissa pisteissään ja mahdollisimman paljon materiaalia pyritään saamaan uusiokäyttöön. Ei siis tarvitse louhia esimerkiksi uutta metallia tai porata lisää öljyä, Palonen painottaa.

Mitä jätteelle tapahtuu?

Kiertokapula on 13 kunnan, myös Hyvinkään omistama jätehuoltoyhtiö, joka hoitaa omistajakuntiensa vastuulla olevan jätehuollon. Kiertokapula huolehtii jätteiden vastaanotosta, neuvonnasta ja mm. asumisessa syntyvän jätteen kuljetusten kilpailuttamisesta. Hyvinkäällä kilpailutukseen kuuluvat seka-/kuiva- ja biojätteen kuljetukset.

–  Vastaanottamamme jätteen hyötykäyttöaste on 99 %, eli suurin osa jätteestä jatkaa matkaansa hyödynnettäväksi, kertoo palvelukoordinaattori Krista Palonen Kiertokapulasta.

Esimerkiksi Hyvinkään seudulla biojäte kuljetetaan Hämeenlinnaan St1 Renewable Energy Oy:n bioetanolilaitokseen, jossa siitä prosessoidaan bioetanolia autojen polttoaineen raaka-aineeksi.

Sekajäte kuljetetaan Fortumin jätevoimalaan Riihimäelle eroteltavaksi. Osa sekajätteestä hyödynnetään energiana, jolla korvataan mm. fossiilisia polttoaineita. Biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita, muovista ja metallista uusioraaka-aineita teollisuuteen. 

Etkö tiedä miten jokin esine, tavara tai muu jäte pitäisi hävittää? 

Kirjoita jätteen nimi (esim. sohva, videokasetti) Kiertokapulan etusivulta löytyvään Lajittelun ABC -hakukenttään. Saat ohjeet jätteen hävittämiseen sekä lähimmät vastaanottopisteet.

Lisätietoja: www.kiertokapula.fi

Ajankohtaista