Talkoilla lisää yhteisöllisyyttä 

Piha siistiytyy ja saa hetkessä uudet kukat, kun talkoolaiset ryhtyvät töihin. 

Aurinko paistaa edelleen täydeltä terältä, kun talkooväki lopettelee työtään reilun tunnin työrupeaman jälkeen Kautonkatu 9:ssä. On haravoitu, istutettu kukkivia kasveja ja siistitty pihavarasto. Hetken talkooväki ehtii istua ja rupatella keskenään, ennen kuin alkaa odotettu ohjelmanumero: grillaus. 

Asukastoimikunnan puheenjohtaja Tuija Nissinen järjestää kahdesti vuodessa pihatalkoot, jonne kutsutaan jokainen talon asukas pienimpiä myöten. Kevättalkoissa piha siistitään talven jäljiltä ja syystalkoissa pihan suurten vaahteroiden pudottamat lehdet kuljetetaan lehtikompostiin. 

Marketoihin, narsisseihin, tulppaaneihin ja muihin pihan kukkiin on haettu ja saatu rahaa Hyvinkään Vuokra-asunnot HyVa:lta. Talon seinustalle on istutettu alppiruusu.
– Isännöitsijä sanoi, että istuttakaa pois, kunhan kasvi ei haittaa auraajia, Tuija kertoo. 

Asfalttipihaa somistavat puulaatikoihin istutetut kukat. Vinoksi kasvanut koivu odottaa isännöitsijän paikalle pyytämää kaatajaa, kuten myös parvekkeita oksillaan piiskaava vaahtera. 

Kaikki mukaan

Kaksirappuisen taloyhtiön 24 asunnon asukkaat ovat tervetulleita omien taitojensa ja jaksamisensa mukaan. Tällä kerralla kaksi asukasta on peruuttanut osallistumisensa. Toinen on sairastunut ja toinen ei pääse liikkumaan Nissisen hänelle toimittamista kainalosauvoista huolimatta.
– Työvelvoitetta ei ole. Riittää, että tulee meidän kanssamme ulos istumaan, Tuija tähdentää.

Päivi tyttärineen inventoi pihavaraston leluja. Haravoijat viimeistelevät nurmikkoa, kun Tuijan avomies Tapsa alkaa kiskoa kaasugrilliä varastosta. Muutamat ovat siirtyneet juomatauolle vaahteroiden varjoon. Pihalta kaadetusta koivusta on pätkitty asukkaiden käyttöön pöllijakkarat. 

Eläkepäiviä viettävä Eikka on noudattanut kutsua tulla pihamaalle nauttimaan lämpimästä kesäpäivästä. Puheensorinasta päätellen jokaiselle on löytynyt juttuseuraa.

Grillin lämmetessä Tuija käy vielä tarkistamassa, miten naapuri voi ja voisiko tämä tulla ulos syömään talkooeväitä.
– Täällä pidetään kaikista huolta, talkoisiin osallistunut Jouni kertoo. 

Tiivis yhteisö

Jose ja Tatu ovat keränneet ympäröivistä puista tuulen pudottamat oksankarahkat. Myös muu ylimääräinen roska on kerätty kottikärryihin odottamaan kuljetusta lehtikompostiin. 

Jose on taloyhtiön yksi tuoreimmista asukkaista, sillä hän muutti taloon edellisvuonna.
– Asukkaat ovat tosi mukavia. Olen yllättynyt, kuinka tiivis yhteisö täällä on, Jose kertoo.

Maaseudulla asuneena hän on tottunut tekemään ulkotöitä. Hän voisi osallistua useampiinkin talkoisiin, jos vain tekemistä riittäisi.
– Täällä nurmikotkin on siistitty valmiiksi. 

Tatu on viheralan ammattilainen. Hän työskentelee Hyvinkään kaupungilla puutarhahommissa ja Tuijan mukaan osaa neuvoa talkoolaisia vaikkapa kukkien istutuksessa. 
– Tatu on mukana kaikissa talon talkoissa, Tuija kehuu. 

Nännikumit tonkkaan

HyVa on myöntänyt Kautonkadun asukastoimikunnalle rahaa paitsi kukkiin myös talkooväen muonitukseen. Kaasugrillissä kuumentuvat makkarat ja jauhemaksapihvit. Tuija on kerännyt syksyllä sieniä, joten tarjolla on hänen tekemäänsä sienisalaattia sekä runsaasti salaattiaineksia. Leipää on kolmea sorttia, makkaroitakin joka makuun. 
– Jos keli on huono, tarjoilu järjestetään kerhohuoneessa, Tuija kertoo järjestelyistä. Talkoolaiset saavat myös tuoda omia virvokkeitaan, jos vesi tai virvoitusjuomat eivät kelpaa. 

Myöhemmin illalla on vuorossa nännikumin heittokilpailu. Vanhan lypsylaitteen nännikumeja heitetään neljän metrin päästä maitotonkkaan. Jokaisesta tonkkaan heitetystä nännikumista saa pisteen. 
– Me pelaamme 10 kumilla. Sonkajärvellä nännikumin eli tonkkumin heiton maailmanmestaruuskisoissa heitetään 8 kumia, joka vastaa kahden lehmän nännikumeja, Tuija kertoo. 

Maitotonkan nännikumeineen hän osti maanviljelijältä Sulkavan Lohilahdelta. Seuraavan kerran nännikumin heittoa Kautonkatu 9:ssä harrastetaan talon elokuisissa olympialaisissa. 
– Lisäksi olympialajeina ovat mölkky ja tikanheitto, Tuija sanoo.

Asukastoimikunnan perinteinen nännikumin heittokilpailu käynnissä
Käynnissä on asukastoimikunnan perinteinen nännikumin heittokilpailu. 

Yhteisöllisyydelle tukea

HyVa:n talojen asukastoimikunnat voivat halutessaan järjestää asukkaille talkoiden lisäksi muutakin yhteistä tekemistä, kuten esimerkiksi teatteriretken. HyVa on myös tarjonnut asukastoimikunnille mahdollisuuden osallistua kesäisin Tahkon pesäpallo-otteluun, jossa eväiksi on saatu juomaa ja ruokaa sekä Tahkon kapteenin tervehdys. 

HyVa:n isännöitsijä Timo Pasuri korostaa HyVa:n roolia yhteisöllisyyden ja asukasviihtyvyyden mahdollistajana. Tavoitteena on, että kaikki asukkaat saisivat nauttia asumisestaan tasa-arvoisesti.
– Talkoot ovat osa asukkaiden yhteisöllisyyttä lisäävää ja asukasviihtyvyyttä edistävää toimintaa. Kaikki sellainen on erittäin kannatettavaa, Pasuri toteaa.

 

Ajankohtaista