Tulipalon ABC: Estä, pelasta, sammuta, hälytä apua, rajoita ja opasta

– On paljon helpompi estää tulipalo ennalta kuin sammuttaa se, toteaa turvallisuuskouluttaja Antti Salonen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Siksi pitää tietää, mikä paloja aiheuttaa ja tunnistaa riskit omassa lähiympäristössä. 

Tulipalot lähtevät useimmiten liikkeelle sähkölaitteista. Ylivoimaisesti eniten paloja lähtee liikkeelle keittiöistä. Useimmiten tulipaloihin on syynä joko päihteiden käyttö tai asukkaiden ikääntyminen.

– Tyypillisin tulipalo-onnettomuus sattuu aamuyöstä, kun nälkäinen kokkikolmonen aloittaa ruuanvalmistamisen kostean ravintolassa vietetyn yön jälkeen, Salonen kuvailee. 

Tarkista, että palovaroitin toimii! 

Kaikkein tärkeintä riskinhallintaa on varustaa koti palovaroittimella. Se varoittaa ajoissa, jolloin palohuoneistossa oleva ehtii pelastaa itsensä ja muut ennen kuin myrkylliset palokaasut aiheuttavat tajuttomuuden. 

Hyvinkään Vuokra-asuntojen uusissa kohteissa palovaroittimet toimivat verkkovirralla ja ovat lisäksi varmistettu paristolla. Vanhemmissa kohteissa asukkaan on itse huolehdittava, että asunnossa on toimiva palovaroitin. 

– Nykyisin on saatavilla todella näppäriä jopa kymmenen vuoden ajan toimivia palovaroittimia. Sitä ei saa itse auki ja tarkistusnappi on niin iso, että sen voi kokeilla vaikka harjanvarrella, Salonen vinkkaa. 

Huolehdi siisteydestä ja nappaa turhat laitteet irti pistorasiasta!

Palovaroittimen lisäksi palo-onnettomuusriskiä voi vähentää tehokkaasti omalla toiminnalla.  

– Hellan tai kiukaan päälle ei saisi joutua ylimääräistä tavaraa. Ne eivät ole säilytyspaikkoja. Pizzalaatikot eivät kuulu hellan päälle, eikä saunaa saisi ottaa varastokäyttöön tai jos otetaan, kiuas on eliminoitava pois käytöstä. Ja lisäksi yleinen siisteys olisi paikallaan, jotta ylimääräistä palokuormaa ei kertyisi, Salonen listaa. 

Salosen mukaan jatkuvasti lisääntyvä sähkölaitteiden määrä kasvattaa myös selvästi  tulipaloriskiä. Yhden pistorasian ja jatkojohtoviidakon takana on nykyisin paljon enemmän sähkökuormaa kuin ennen: televisio, laturit, pleikkarit ja muut sähkölaitteet. 

– Rikkinäiset laitteet on huollettava välittömästi ja turhia laitteita ei kannata pitää kiinni pistorasiassa. Nappaa laite aina pois pistorasiasta, jos laite ei ole käytössä. Sama koskee puhelimien latureita, Salonen ohjaa. 

Toimi oikein palotilanteessa! 

Mikäli palo on vähäinen ja asukas näkee heti, mistä palo on saanut alkunsa, Salonen kehottaa hidastamaan palon etenemistä: sulje ovet ja ikkunat ja aloita alkusammutus. 
– Tätä varten käsisammutin ja sammutuspeite olisi syytä löytyä joka asunnosta. Jos tuli ei taltu, poistu nopeasti ja tee hätäilmoitus turvallisesta paikasta. 

Rajussa tulipalotilanteessa kannattaa alkusammutuksen sijaan ryömiä savun täyttämästä huoneesta lattian rajassa turvaan. 
– Savu nousee aina ylöspäin, joten sen ja kuumuuden alapuolella riittää happea kauemmin. Tulipalon roihutessa lämpötila voi olla hartioiden korkeudella 700 astetta, mutta polvien korkeudella huomattavasti vähemmän, Salonen toteaa. 

Tulipalon uhrit kuolevat yleensä häkään ja myrkyllisiin savukaasuihin – eivät liekkeihin ja kuumuuteen.
– Ihmisten pitäisi sisäistää, että savu on tappavinta. Jos siis rappukäytävästä tupruttaa savua, eikä palo ole omassa asunnossa, älä poistu asunnostasi ja pidä ulko-ovi kiinni. Vaikka rappu on tuttu, et välttämättä ehdi alas asti ennen kuin tajuttomuus seuraa, opastaa Salonen. 

Onnettomuustilanteiden varalle Salonen kehottaa kaikkia älypuhelimen omistajia lataamaan 112-applikaation omaan puhelimeen. 
– 112-applikaation avulla avunsaanti nopeutuu hätätilanteessa. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen ja apua osataan lähettää paikalle lähimmästä yksiköstä. 

 

----------------------

 

Tulipalon sattuessa

 

PELASTA JA VAROITA

Säilytä malttisi. Toimi rauhallisesti ja harkiten, mutta ripeästi. Pelasta ja varoita välittömässä vaarassa olevia. Älä saata itseäsi hengenvaaraan.

SAMMUTA

Yritä sammuttaa palo tai rajoittaa sitä alkusammutusvälineillä, jos palo on hallittavissa. Älä sammuta vedellä rasvapaloa, rasvapalo leviää räjähdysmäisesti jo pienestä vesimäärästä. Vältä savukaasujen hengittämistä. Mene palon lähelle vasta, kun sinulla on alkusammutusvälineet käyttövalmiina. Jos paloa ei pysty turvallisesti sammuttamaan, yritä rajoittaa paloa sulkemalla ovi. Älä vaaranna itseäsi. 

HÄLYTÄ APUA

Tee hätäilmoitus soittamalla hätänumeroon 112. Soita hätänumeroon turvallisesta paikasta. Muista! Savu tainnuttaa. Älä siis viivyttele palavassa tilassa. Mikäli palo ei ole omassa asunnossasi, älä koskaan poistu savuiseen porraskäytävään.

RAJOITA

Sulje ovet ja ikkunat perässäsi - näin rajoitat palon leviämistä. Varoita naapureita.

OPASTA

Opasta pelastushenkilöstö paikalle.

 

Lähde: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Ajankohtaista