Jätteenlajittelu on asukkaiden yhteinen projekti
– Hyvä lajittelu laskee jätemaksua

Jätteenlajittelu kannattaa, sillä hyvin tehtynä lajittelu säästää luontoa, aikaa ja rahaa. Lajittelu pitää kuitenkin tehdä oikein, jotta siitä saadaan irti täydet hyödyt.  

Hyvinkään Vuokra-asunnoissa on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota jätteiden lajitteluun. Viime vuonna otettiin käyttöön muovinkeräysastiat kaikissa kiinteistöissä ja nykyisin HyVa:n asunnoissa asuva voikin lajitella kaiken kotitalousjätteen. 
– Kaikille lajiteltaville jätteille – seka-, bio- ja muovijätteelle, kartongille, paperille, lasille ja metallille – löytyy kohteissamme kierrätysastiat, kertoo HyVa:n isännöitsijä Outi Penttinen.

Muovin lajittelu laskee jätteiden käsittely- ja kuljetusmaksuja

Kaikille on selvää, että jätteitä lajittelemalla säästetään luontoa, mutta moni ei tule ajatelleeksi, että lajittelun myötä voidaan säästää myös selvää rahaa. Jätteen kuljetus ja käsittely on nimittäin kaikkein edullisinta silloin, kun jätteet on asianmukaisesti lajiteltu. 

– Sekajäte on huomattavasti kalliimpaa käsitellä ja kuljettaa kuin muovijäte, ja se luonnollisesti näkyy kaikkien meidän jätemaksuissa. Siksi muovijäte ihan oikeasti kannattaa lajitella, kannustaa Penttinen, ja jatkaa: 
– Viime vuonna HyVa:ssa aloitetun muovinkeräyksen vaikutus näkyy jo hivenen pienentyneessä sekajätemaksussa, mutta odotamme, että tänä vuonna näkisimme vaikutuksen vielä selvemmin.

”Jokaisen panoksella on vaikutusta” 

Penttinen muistuttaa, että jätteenlajittelu on kaikkien HyVa:n asunnoissa asuvien yhteinen projekti. 
– Meistä jokainen on vastuussa jätteiden lajittelusta, ja kaikkien asukkaiden panoksella on merkitystä. On todella tärkeää, että toimimme yhdessä samojen sääntöjen mukaisesti. Jos lajittelu tehdään väärin, siitä voi seurata kuluja ja pahimmassa tapauksessa voidaan jopa vahingoittaa luontoa. 

Penttisen mukaan jätteenkuljettajilta on tullut jonkun verran palautetta siitä, että muovin keräysastioita on HyVa:n kiinteistöissä jouduttu tyhjentämään sekajätteenä. 
– Nämä ovat tietysti harmillisia viestejä, sillä silloin jätteen käsittely maksaa enemmän, ja koko kiinteistön tekemä lajittelutyö menee siltä kuljetuskerralta hukkaan. On siis tärkeää, että kaikki lajiteltavat jätteet laitetaan juuri sille tarkoitettuun jäteastiaan. 

Vaarallista jätettä ei saa laittaa kotitalousjätteen sekaan!

Seka-, bio- ja muovijätteen, kartongin, paperin, lasin ja metallin lisäksi on olemassa jätteitä, joita ei koskaan pidä laittaa kotitalousjätteiden sekaan. 
– Jäteastioihin kuulumattomia jätteitä ovat erilaiset vaaralliset jätteet, kuten öljyt, maalit, liimat ja elohopeaa sisältävät kuumemittarit. Vanhat lääkkeet on toimitettava takaisin apteekkiin, ja sähkö- ja elektroniikkaromun voi toimittaa veloituksetta joko suoraan Kiertokapulaan tai elektroniikkaliikkeisiin, Penttinen muistuttaa. 

Kaikkiin HyVa:n asuntoihin on jaettu Kiertokapulan tekemä lajitteluohje, ja lisätietoa lajittelusta voi lukea Kiertokapulan verkkosivuilta: www.kiertokapula.fi

 hyva nain lajittelet jatteet ohje

 

Ajankohtaista