Veljekset Nuutinen Oy:n työnjohtaja Jari Wallenius työmaakierroksella

Karsikkotie 1 B -talon peruskorjaus käynnissä: 
”Asukkaat pääsevät muuttamaan kokonaan uuteen taloon”

Karsikkotie 1 B -talon peruskorjaus on täydessä vauhdissa – purkutyöt on tehty ja uutta rakennetaan tilalle. Asukkaat pääsevät muuttamaan kokonaan uuteen taloon syksyllä 2020. 

Karsikkotie 1 B -talon peruskorjaus käynnistyi vuoden 2019 lopulla. Peruskorjauksessa uusitaan talon julkisivu, asuntojen sisäpinnat, sähköt, vesijohdot, viemärit tarvittavalta osin, ilmanvaihto, ikkunat, keittiöt ja kylpyhuoneet sekä kiinteistön hissit ja yhteiset tilat. Lisäksi kiinteistöön rakennetaan entistä parempi rakennusautomaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa tehokkaamman energianhallinnan. 

– Puramme kiinteistössä kaiken betonirunkoon asti, ja sen jälkeen rakennamme uutta niin, että käytännössä tilalla on kokonaan uusi talo, kertoo rakennusurakoitsijaksi valitun Veljekset Nuutinen Oy:n korjausrakentamisen liiketoimintaryhmän johtaja Leena Kähkönen.

Ensin suunnitellaan, sitten puretaan ja rakennetaan

Ennen näkyviä peruskorjaustöitä – purkamista ja rakentamista – on sekä HyVa:lla että Veljekset Nuutisella paiskittu töitä projektin parissa jo monta kuukautta. Kähkösen mukaan hyvällä suunnittelulla varmistetaan ennen kaikkea se, että lopputulos on sellainen kuin tilaaja on tahtonut. 

–  Ennen näkyviä rakennustöitä selvitämme aina rakennuksen nykytilan ja tilaajan toiveet sekä teemme paljon suunnittelutöitä, joilla varmistamme, että rakentaminen sujuu vaivattomasti ja kuten on suunniteltu. Työturvallisuus on esimerkiksi yksi tärkeä asia, joka otetaan huomioon suunnitelmissa jo etukäteen, Kähkönen kertoo. 

Julkisivu tuotu modernisti 2020-luvulle

Näkyvät ja fyysisemmät työt alkavat Karsikkotiellä – kuten muissakin peruskorjauskohteissa – purkutöillä. Asukkaat eivät voi näin isoissa peruskorjaushankkeissa asua talossa, joten heille on etsitty uudet asunnot HyVa:n toimesta jo aiemmin.  
– Ihan ensimmäiseksi tyhjennämme talon kaikesta kiinteästä sisustuksesta ja rakennus puretaan betonirunkoon asti. Myös nykyinen julkisivu puretaan. Vanha vesikatto kuitenkin jää, koska se oli hyvässä kunnossa, Kähkönen lisää. 

karsikkotie peruskorjaus1
Karsikkotie 1 saa peruskorjauksessa myös uuden julkisivun.

Arkkitehti on Kähkösen mukana ottanut uudessa julkisivussa hyvin huomioon kiinteistön alkuperäisen värimaailman ja ilmeen, mutta tuonut sen modernisti 2020-luvulle.  
– Parvekkeiden lasittaminen muuttaa myös kiinteistön ilmettä, ja todennäköisesti peruskorjauksen valmistuttua ohikulkijat näkevät vanhan kiinteistön tilalla kokonaan uuden talon. 

Pieniä muutoksia asuntojen pohjiin

Karsikkotien 43:n huoneiston koot pysyvät peruskorjauksessa ennallaan, mutta yksittäisten asuntojen pohjiin tehdään pieniä muutoksia. 
– Puramme osassa asuntoja väliseiniä, ja avaamme keittiö- ja ruokailutiloja olohuoneeseen. Näin asunnoista tulee nykyaikaisempia ja avarampia, sanoo Kähkönen.

Myös Karsikkotien asukkaiden yhteiset tilat muutetaan toimivimmiksi, ja asukkaiden nykyaikaisia tarpeita paremmin vastaaviksi. 

Peruskorjaus valmistuu lokakuussa 2020

Karsikkotien kiinteistön peruskorjaus on Kähkösen mukaan hyvin tyypillinen peruskorjauskohde, jonka toteuttaminen sujuu yleensä suunnitelmien mukaisesti. 

– Jos yllätyksiä tulee, ne tulevat esiin viimeistään purkutöiden yhteydessä. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi haitta-aineet, jotka eivät olisi tulleet esiin ennen purkutöitä tehdyssä haitta-ainekartoituksessa, Kähkönen tarkentaa, ja lisää: 

– Karsikkotiellä ei ole tähän mennessä tullut vastaan mitään sellaista, mikä vaikuttaisi projektin aikatauluun. Peruskorjaus valmistuu suunnitelmien mukaisesti lokakuussa 2020. 

Talon elinkaari tuplataan

Karsikkotiellä peruskorjaus etenee nyt porras kerrallaan. Ensimmäiseksi rakennetaan E-rapussa, josta edetään D- ja C-rappuihin. 
– Kaikki purkutyöt on tehty, ja huoneistoissa rakennetaan uusia väliseiniä ja laatoitetaan kylpyhuoneita. Myös julkisivutyöt ovat juuri alkamassa, Kähkönen kertoo työvaiheista.  

Kähkösen mukaan peruskorjaus tässä mittakaavassa on kustannustehokas. 
– Tässä peruskorjauksessa tuplataan talon elinkaari. Käytännössä kaikki talon elinkaarensa päähän tulleet osat uusitaan. Tilalle saadaan tiiviimpi, energiatehokkaampi kiinteistö ja asukkaat pääsevät muuttamaan oikeastaan kokonaan uuteen taloon, Kähkönen päättää. 

Ajankohtaista