HyVa laittoi muovin kiertämään

Muovin kierrättämisestä on viime vuosina puhuttu paljon. Eikä suotta, YK:n mukaan meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovia, eli rekka-autollinen joka minuutti. Jos tahti jatkuu myös tulevaisuudessa, on arvioitu, että merissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.  

Hyvinkään Vuokra-asunnoissa päätettiin tehdä konkreettisia tekoja asian hyväksi, ja syksyllä 2019 otettiin käyttöön muovinkeräysastiat kaikissa kiinteistöissä. Tähän asti asukkaat ovat laittaneet muovit sekajätteen joukkoon tai halutessaan toimittaneet muovijätteet Hyvinkäällä aluekeräyspisteisiin.

Muovin kierrättäminen kannattaa monestakin ympäristöön liittyvästä syystä. Kierrätysmuovin käyttäminen on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin raakaöljystä valmistetun muovin, jonka valmistus vaatii paljon energiaa. Kierrättäminen aiheuttaa myös vähemmän päästöjä kuin muovin polttaminen. 

Mukana ilman pakottavia pykäliä

Lait tai asetukset eivät vielä ohjaa taloyhtiöitä muovin kierrättämisessä, mutta HyVa:lle on ollut itsestään selvää olla mukana ympäristötalkoissa ilman kierrättämiseen pakottavia pykäliä.  
– Toivomme todella, että kierrätykseen päätyvän muovin määrä kasvaa kaikissa HyVa:n kiinteistöissä, kun keräysastiat ovat omassa keittiössä ja taloyhtiön pihassa, sanoo Hyvinkään Vuokra-asuntojen asuntotarkastaja Henri Lindholm.

HyVa jakoi muovinkeräysroskiksia 

HyVa on jakanut asukkailleen muovinkeräysroskiksia, joita on saanut noutaa halutessaan omassa aikataulussa HyVa:n toimistolta. 
– Innokkaita kierrättäjiä on ollut ilahduttavan paljon, mutta kaikissa asunnoissa keräysastiaa ei suinkaan vielä ole, toteaa HyVa:n isännöitsijä Outi Penttinen. 

Kierrätettynä muovi vähentää jätemaksuja

Muovin kierrättäminen on asukkaille myös taloudellisesti kannattavaa. Sekajätteen käsittely on nimittäin huomattavasti kalliimpaa kuin muovijätteen käsittely, ja se näkyy luonnollisesti jätemaksussa. 
– Taloyhtiö maksaa muovijätteestä ainoastaan kuljetusmaksun, kun taas sekajäteastian tyhjentäminen maksaa taloyhtiölle 149,80 euroa tonnilta, Lindholm toteaa. 

Kun asuminen jatkuvasti kallistuu ja vuokrankorotuspaineet eivät niiden myötä helpota, kierrättämällä voi siis pienentää jätemaksuja ja näin vähentää taloyhtiön yhteisiä kuluja. 
– Sekajätettä tulee oikeasti todella vähän, jos muovit jaksaa kierrättää. Siinä mielessä muovin kierrättämisessä on myös ihan kunnollinen taloudellinen porkkana, Penttinen muistuttaa. 

HyVa:n asuntokohteissa on keräysastiat muovin lisäksi sekajätteelle, paperille, pahville, lasille, metallille ja biojätteelle. 
– Elektroniikkajätteen voi toimittaa elektroniikkaa myyviin liikkeisiin, joista jäte toimitetaan asianmukaiseen kierrätykseen. Myös Kiertokapula ottaa vastaan elektroniikkajätettä, Penttinen lisää. 

 

Näin kierrätät muovia

Laita muovinkeräykseen: 

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset),
  • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset,
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit,
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet,
  • tuubit, putkilot, EPS-solumuovipakkaukset ja vastaavat.

Muovin keräykseen ei saa laittaa: 

  • likaisia pakkauksia,
  • PVS-pakkauksia,
  • vaarallista jätettä tai öljyisiä muovikanistereita.

Ajankohtaista